KAJIAN PEMBUATAN DAN KARAKTERISTIK SIFAT FISIS PLASTIK KEMASAN BERBASIS NATA DE COCO

Cristanti br Ginting, Julia (2022) KAJIAN PEMBUATAN DAN KARAKTERISTIK SIFAT FISIS PLASTIK KEMASAN BERBASIS NATA DE COCO. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of Judul] Text (Judul)
TUGAS AKHIR JULIA TKM B (1)_organized.pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (1MB)

Abstract

Many studies have been carried out in order to find plastic substitutes that are more environmentally friendly, one of which is bioplastics. Several researchers have conducted studies related to the material for making bioplastics, one of them is from a cellulose source. In this study, plastic packaging based on nata de coco, chitosan and acetic acid has been made by mixing and casting methods. Nata de coco-based plastic packaging has been successfully made with a mass composition of nata de coco 16 grams, chitosan 0.2 grams and variations in the volume of acetic acid, namely 15 ml, 20 ml and 25 ml. The base weight of the sample with a variation of acetic acid of 20 ml showed a result of 30.1 g/m2. This result shows almost the same weight as the plastic packaging on the market. The results of testing the thickness of the sample with a variation of acetic acid of 15 ml showed a thickness of 25.8 microns while the thickness of the sample with a variation of acetic acid of 20 ml showed a thicker result of 27.1 microns. Based on UV-Vis spectrometer testing, samples produced with a 15 ml acetic acid variation produced a transmittance value of 89%, while samples obtained with a 20 ml acetic acid variation showed a transmittance value of more than 90%. This high transmittance value shows that the nata de coco-based packaging plastic sample obtained with a variation of 20 ml acetic acid has a high degree of transparency.
Keywords: plastic, packaging, nata de coco, physical properties
Banyak penelitian yang telah dilakukan dalam rangka mencari bahan pengganti plastik yang lebih ramah lingkungan, salah satunya bioplastik. Beberapa peneliti telah melakukan kajian terkait bahan pembuatan bioplastik, salah satunya dari sumber selulosa. Pada penelitian ini telah dibuat plastik kemasan berbasis nata de coco, kitosan dan asam asetat dengan metode mixing dan casting. Plastik kemasan berbasis nata de coco telah berhasil dibuat dengan komposisi massa nata de coco 16 gram, kitosan 0,2 gram dan variasi volume asam asetat yakni 15 ml, 20 ml dan 25 ml. Berat dasar sampel dengan variasi asam asetat 20 ml menunjukkan hasil 30,1 g/m2. Hasil ini menunjukkan berat yang hampir sama dengan plastik kemasan yang ada di pasaran. Hasil pengujian ketebalan sampel dengan variasi asam asetat 15 ml menunjukkan ketebalan 25,8 mikron sedangkan ketebalan sampel dengan variasi asam asetat 20 ml menunjukkan hasil lebih tebal yakni 27,1 mikron. Berdasarkan pengujian spectrometer UV-Vis, sampel yang dihasilkan dengan variasi asam asetat 15 ml menghasilkan nilai transmitansi 89%, sedangkan sampel yang diperoleh dengan variasi asam asetat 20 ml menunjukkan nilai transmitansi lebih dari 90%. Tingginya nilai transmitansi ini menunjukkan bahwa sampel plastik kemasan berbasis nata de coco yang diperoleh dengan variasi asam asetat 20 ml mempunyai tingkat transparansi yang tinggi.
Kata kunci: plastik, kemasan, nata de coco, sifat fisis

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Dr. Handika Dany R, S.Si., M.Si 2. Septia Ardiani, S,Si., M.Si
Uncontrolled Keywords: plastik, kemasan, nata de coco, sifat fisis
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Teknik Grafika > Prodi Teknik Kemasan
Depositing User: Julia Cristanti br Ginting
Date Deposited: 26 Sep 2022 06:53
Last Modified: 26 Sep 2022 06:53
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/2139

Actions (login required)

View Item
View Item