Amellia, Redhita (2022) EKSPERIMEN PEMBUATAN BROWNIES DENGAN BAHAN DASAR BIRCHER MUESLI SEBAGAI ALTERNATIF SARAPAN PAGI. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.
Preliminary Redhita Amellia_19071051_6A-1-12.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.
Download (276kB)
Abstract
Bircher Muesli merupakan salah satu makanan sehat yang biasa disajikan pada saat sarapan. Selain itu, Bircher Muesli juga memiliki kandungan serat yang tinggi dan rendah gula karena berbahan dasar Oat. Tujuan dari penelitian ini untuk mengetahui bagaimana jika makanan sehat diinovasikan cara penyajiannya, karena mayoritas masyarakat berasumsi bahwa makanan sehat rasanya hambar, terlebih jika penyajiannya tidak diinovasikan, akan membuat selera makan menurun. Metode penelitian yang digunakan berupa pendekatan deskriptif kuantitatif, dengan melakukan pengembangan formulasi sampai 2 kali percobaan. Hasil yang didapat dari uji hedonik kepada 25 panelis menghasilkan penilaian terhadap aroma 3,8 , rasa 3,64 , tekstur 3,24 , dan warna 3,88.
Bircher Muesli is one of the healthy foods that are commonly served at breakfast. In addition, Bircher Muesli also has a high fibre content and low sugar because it is made from Oats. The purpose of this study is to find out what if healthy food is innovated the way it is presented, because the majority of people assume that healthy food taste bland, especially if the presentation is not innovated, it will make the appetite decrease. The research method used is a quantitative descriptive approach, by developing a formulation up to 2 trials. The result obtained from the hedonic test to 25 panellists resulted in an assessment of the aroma 3,8 taste 3,64 , texture 3,24 , and colour 3,88.
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Additional Information: | 1. Maria Ulfah Catur Afriasih, S. Pd, M.M 2. Linda Ratnawiasih, S.Pd |
Uncontrolled Keywords: | Bircher Muesli , Inovasi Kue , Healthy Brownies |
Subjects: | A General Works > AS Academies and learned societies (General) |
Divisions: | Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner |
Depositing User: | redhita amellia |
Date Deposited: | 12 Oct 2022 01:30 |
Last Modified: | 28 Nov 2022 06:45 |
URI: | http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/2802 |