PENAMBAHAN DAUN STEVIA (Stevia rebaudiana) DALAM PEMBUATAN BOLU PANDAN KUKUS

Azis Saputri, Lidia (2022) PENAMBAHAN DAUN STEVIA (Stevia rebaudiana) DALAM PEMBUATAN BOLU PANDAN KUKUS. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif Jakarta.

[thumbnail of PENAMBAHAN DAUN STEVIA (Stevia rebaudiana) DALAM PEMBUATAN BOLU PANDAN KUKUS] Text (PENAMBAHAN DAUN STEVIA (Stevia rebaudiana) DALAM PEMBUATAN BOLU PANDAN KUKUS)
Preliminary Lidia Azis.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (645kB)

Abstract

Stevia (Stevia rebaudiana), merupakan tumbuhan memiliki kandungan rasa manis 300 kali lipat lebih manis dibandingkan gula sukrosa. Penulis berinovasi membuat penambahan rasa manis dari daun stevia. Dimulai dari tahapan pra-produksi, produksi, dan paska produksi. Tinjauan pustaka yang digunakan adalah penjelasan teori berdasarkan sumber dan pandangan yang mendukung dalam melakukan penelitian penambahan manis dengan daun stevia dalam pembuatan bolu pandan kukus. Dalam tugas akhir ini, penulis menggunakan metode deskriptif kuantitatif dan menjelaskan langkah-langkah pembuatan inovasi produk ini. berdasarkan pembahasan, dapat diambil kesimpulan bahwa tambahan rasa manis daun stevia (Stevia rebaudiana) dalam membuat bolu pandan kukus merupakan inovasi tambahan pangan yang dapat dijadikan bahan tambahan rasa manis pada produk makanan serta peranan dalam pembuat dan menyusun laporan sangat penting. Diharapkan bisa dijadikan referensi dalam pembuatan inovasi tambahan rasa manis pada makanan selanjutnya.

Stevia (Stevia rebaudiana), is a plant that has a sweet taste content 300 times sweeter than sucrose sugar. The author innovated to make the addition of sweetness from stevia leaves. Starting from the pre-production, production, and post-production stages. The literature review used is an explanation of the theory based on sources and views that support in conducting research on the addition of sweet with stevia leaves in the manufacture of steamed pandanus sponge. In this final project, the author uses quantitative descriptive methods and explains the steps for making this product innovation. Based on the discussion, it can be concluded that the additional sweetness of stevia leaves (Stevia rebaudiana) in making steamed pandanus sponge is a food additive that can be used as an ingredient in adding sweetness to food products and the role in making and compiling reports is very important. It is hoped that it can be used as a reference in making innovations to add sweetness to the next food.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Ratih Titik Haryati, S.Pd., M.Si 2. Muhammad Ridwan, S.Ikom, MM
Uncontrolled Keywords: Stevia (Stevia rebaudiana), Penambah Manis, Bolu Pandan Kukus.
Subjects: A General Works > AS Academies and learned societies (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: lidia azis saputri
Date Deposited: 27 Oct 2022 10:01
Last Modified: 28 Nov 2022 06:49
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/3836

Actions (login required)

View Item
View Item