EKSPERIMEN PEMBUATAN “TOKURARY” TOMAT KURMA RASA STRAWBERRY.

Rizky Putri Nurazizah S, Nadila (2022) EKSPERIMEN PEMBUATAN “TOKURARY” TOMAT KURMA RASA STRAWBERRY. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of EKSPERIMEN PEMBUATAN “TOKURARY” TOMAT KURMA RASA STRAWBERRY.] Text (EKSPERIMEN PEMBUATAN “TOKURARY” TOMAT KURMA RASA STRAWBERRY.)
Preliminary_19071038.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (1MB)

Abstract

Tomato is a vegetabel commodity in the form of fruit originating from Peru and Ecuador. Tomatoes spread rapidly throughout the world, especially tropical countries such as Indonesia. Tomatoes contain many vitamins and substances that can increase the body's immune system, therefore tomatoes are often the choice for various types of processing such as juices, jams, syrups, sauces, sweets, and tokur or torakur (tomato dates or date-flavored tomatoes). With so many variations of processing, researchers are interested in processing tomatoes into “tokurary” Strawberry Flavor Date Tomatoes (Lycopersicum Esculentum Mill) with the addition of strawberry paste in the processing. The author is waiting for this type of quantitative research with experimental methods, to find out how the effect of adding strawberry paste in the manufacture of date tomatoes and knowing the level of public preference through sensory tests. From the results of the author's experiment and the panelist's sensory test, it was found that the addition of strawberry paste to date tomatoes had a significant effect on color changes, and not so significantly on aroma, taste and texture. Then, it is known that the level of people's preference for strawberry-flavored date tomato products is at the level of liking quite like. This can explain that this strawberry-flavored date tomato can be received quite well by consumers.

Tomat adalah komoditas sayuran berbentuk buah yang berasal dari negara Peru dan Ekuador, Tomat menyebar pesat ke seluruh dunia terutama negara beriklim tropis seperti Indonesia. Tomat mengandung banyak vitamin dan zat yang dapat meningkatkan imun tubuh, oleh karena itu tomat sering menjadi pilihan untuk berbagai jenis pengolahan seperti jus, selai, sirup, saus, manisan, dan tokur atau torakur (tomat kurma atau tomat rasa kurma). Dengan banyaknya variasi pengolahan, peneliti tertarik untuk mengolah buah tomat menjadi “tokurary” Tomat Kurma Rasa Strawberry (Lycopersicum Esculentum Mill) dengan penambahan pasta strawberry dalam pengolahannya. Penulis Menggunakan jenis penelitian kuantitatif dengan metode eksperimental, untuk mencari tahu bagaimana pengaruh penambahan pasta strawberry dalam pembuatan tomat kurma serta mengetahui tingkat kesukaan masyarakat melalui uji sensori. Dari hasil eksperimen penulis dan uji sensori panelis diketahui bahwa penambahan pasta strawberry pada tomat kurma memberikan pengaruh yang signifikan terhadap perubahan warna, dan tidak begitu signifikan terhadap aroma, rasa dan tekstur. Kemudian, diketahui tingkat kesukaan masyarakat terhadap produk tomat kurma rasa strawberry ada pada tingkat kesukaan cukup suka. Hal ini dapat menjelaskan bahwa tomat kurma rasa strawberry ini dapat diterima dengan cukup baik oleh para konsumen.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Maria Ulfah Catur Afriasih, S.Pd., M.M 2. Ratih Titik Haryati, S.Pd., M.Si
Uncontrolled Keywords: Tomat, tomat kurma, pasta strawberry
Subjects: T Technology > T Technology (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Nadila Rizky Putri Nurazizah S
Date Deposited: 12 Sep 2022 01:18
Last Modified: 12 Sep 2022 01:18
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/1155

Actions (login required)

View Item
View Item