INOVASI JAJANAN JASUKE MENJADI SAJIAN DESSERT CAKE KEKINIAN

Adam, Raihansyah (2022) INOVASI JAJANAN JASUKE MENJADI SAJIAN DESSERT CAKE KEKINIAN. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of INOVASI JAJANAN JASUKE MENJADI SAJIAN DESSERT CAKE KEKINIAN] Text (INOVASI JAJANAN JASUKE MENJADI SAJIAN DESSERT CAKE KEKINIAN)
Preliminary_19071050.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (327kB)

Abstract

Jasuke is a very famous West Java snack. The seller used to go around in the afternoon or stop somewhere to peddle his wares. This one snack is famously delicious with a very tempting aroma. In addition to having a good taste, this snack is a nutritious snack because the ingredients contained in this snack are corn, milk and cheese.
This makes the author interested in making the innovation of thecurrent cake derived from Jasuke snacks, in addition to being packaged modernly, the author also has the goal to increase the selling value of Jasuke which is usually packagedsimply, which is packaged using plastic cups.
The research method of this experiment is a quantitative descriptive method and uses sensory analysis to provide an assessment in terms of color, aroma, texture, taste and taste after consuming Jasuke cake products. The data obtained were then analyzed and the results showed a positive assessment. This explains that this Jasuke cake is worthy of consumption by consumers.

Jasuke merupakan jajanan khas Jawa Barat yang sangat terkenal. Penjualnya biasa berkeliling saat sore hari atau berhenti di suatu tempat untuk menjajakan dagangannya. Jajanan yang satu ini terkenal enak dengan aroma yang sangatmenggoda. Selain memiliki rasa yang enak, jajanan ini merupakan jajanan yang bergizi karena bahan yang terkandung dalam jajanan ini ialah jagung, susu dan keju.
Hal ini membuat penulis tertarik akan membuat inovasi kue kekinian yang berasal dari jajanan Jasuke, selain dikemas secara modern, penulis juga memiliki tujuan untuk meningkatkan nilai jual Jasuke yang biasa dikemas secara sederhana, yaitu dikemas dengan menggunakan cup plastik.
Metode penelitian dari eksperimen ini adalah metode deskriptif kuantitatif dan menggunakan analisis sensori untuk memberikan penilaian dari segi warna, aroma, tekstur, rasa dan rasa setelah mengkonsumsi produk kue Jasuke. Data yang diperoleh kemudian dianalisis dan hasil penelitian menunjukkan penilaian yang positif. Hal ini memberikan penjelasan bahwa kue Jasuke ini layak untuk di konsumsi oleh para konsumen.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Swastono Putro Prastyo, S. Par., M. Par 2. Nurofik, S. Pd
Uncontrolled Keywords: jajanan, jasuke, inovasi kue
Subjects: T Technology > T Technology (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Raihansyah Adam
Date Deposited: 12 Sep 2022 07:17
Last Modified: 12 Sep 2022 07:17
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/1276

Actions (login required)

View Item
View Item