pemanfaatan kulit semangka dalam pembuatan permen jelly

Fitria Hariani, Wihelmina (2022) pemanfaatan kulit semangka dalam pembuatan permen jelly. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif Jakarta.

[thumbnail of pemanfaatan kulit semangka dalam pembuatan permen jelly] Text (pemanfaatan kulit semangka dalam pembuatan permen jelly)
preliminary_19071060.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (3MB)

Abstract

There are a lot of watermelon skins found in restaurants or in hotels which are just thrown away and become waste that accumulates. The abundance of watermelon rind waste that is produced can actually be recycled into food products such as jelly candy. Because watermelon rind contains a lot of nutrients, namely vitamins, enzymes, chlorophyll and minerals. The vitamins in watermelon skin are vitamin B6, vitamin B2, vitamins. C, and vitamin A. Watermelon skin also has many benefits such as improving digestion, curing high blood pressure, kidney inflammation and others.
Jelly candy is made by using an electric oven drying method for 10 hours to produce crystals and chewy. By using the hedonic test as many as 25 panelists, the authors can determine the panelists' preference for watermelon skin jelly candy. The formulation experiments were carried out 2 times which resulted in 1 suitable formulation. and get aspects of color, aroma, taste, texture, mouthfeel, after taste. With a chewy texture and attractive color with a unique taste that makes people more interested in consumption and adds value to the selling value of the watermelon rind.
Keywords: Watermelon rind, Jelly Candy, Jelly Candy Innovation

Kulit semangka banyak sekali ditemui di restoran atau di hotel-hotel yang hanya di buang begitu saja dan menjadi limbah yang menumpuk. melimpah nya limbah kulit semangka yang di hasilkan ternyata dapat di daur menjadi produk makanan seperti permen jelly.karena kulit semangka banyak sekali nutrisi yang terkandung yaitu vitamin, enzim, klorofil dan mineral. vitamin yang ada di kulit semangka yaitu vitamin B6, vitamin B2, vitamin C, dan vitamin A. kulit semangka juga banyak khasiat nya seperti memperlancar pencernaan, menyembuhkan darah tinggi, radang ginjal dan lain-lain .
Permen jelly di buat dengan metode pengeringan oven listik selama 10 jam untuk menghasilkan Kristal dan kenyal. dengan menggunakan uji hedonic sebanyak 25 panelis penulis dapat mengetahui nilai kesukaan panelis terhadap permen jelly kulit semangka. yang dilakukan sebanyak 2 kali percobaan formulasi yang menghasikan 1 formulasi yang sesuai dan mendapatkan aspek warna, aroma, rasa, tekstur, mouthfeel, after taste. dengan dengan tekstur yang kenyal dan warna yang menarik dengan rasa yang unik membuat masyarakat lebih tertarik untuk di konsumsi dan menambah nilai jual nilai guna pada kulit semangka.
Kata Kunci: Kulit semangka, Permen Jelly, Inovasi Permen Jelly

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: Pembimbing I : Dimas Bayu Pinandoyo,S.Si, M.Sc. Pembimbing II : Nurofik, S.Pd.
Uncontrolled Keywords: Kata Kunci: Kulit semangka, Permen Jelly, Inovasi Permen Jelly
Subjects: T Technology > T Technology (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Wihelmina Fitria Hariani
Date Deposited: 30 Sep 2022 00:49
Last Modified: 30 Sep 2022 00:49
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/2448

Actions (login required)

View Item
View Item