PEMANFAATAN BELIMBING DEWA (Averrhoa carambola) DEPOK SEBAGAI BAHAN PEMBUATAN SPHERIFICATION BERBENTUK KAVIAR

Zakiyah, Hamidah (2022) PEMANFAATAN BELIMBING DEWA (Averrhoa carambola) DEPOK SEBAGAI BAHAN PEMBUATAN SPHERIFICATION BERBENTUK KAVIAR. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of Judul] Text (Judul)
preliminary.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (260kB)

Abstract

The dewa star fruit is the superior fruit of Depok City where the star fruit has a high production rate and a perfect fruit shape. In addition, the dewa star fruit also contains various types of vitamins and minerals. Dewa star fruit have been widely used as innovative processed products, however, over time public awareness about the utilization of local potential decreases, so innovation is needed to raise the image of dewa star fruit. One of them is by applying the science of molecular gastronomy, namely the spherification technique.
The research method of this experiment is a quantitative descriptive method that uses sensory and hedonic analysis to provide an assessment based on indicators of aroma, taste, texture, and color. The data that has been analyzed shows quite good results, this explains that dewa starfruit caviar is suitable for consumption by the public.
Keywords: dewa star fruit, spherification, caviar

Belimbing dewa merupakan buah unggulan Kota Depok dimana belimbing dewa memiliki angka produksi yang tinggi dan memiliki bentuk buah yang sempurna. Selain itu, belimbing dewa juga mengandung berbagai jenis vitamin dan mineral. Belimbing dewa sudah banyak dimanfaatkan menjadi produk olahan inovatif, namun, seiring berjalannya waktu kesadaran masyarakat tentang pemanfaatan potensi lokal menurun, sehingga dibutuhkan inovasi untuk mengangkat citra belimbing dewa. Salah satunya dengan menerapkan ilmu gastronomi molekuler yaitu teknik spherification.
Metode penelitian dari eksperimen ini adalah metode deskriptif kuantitatif yang menggunakan analisis sensori dan hedonik untuk memberikan penilaian berdasarkan indikator aroma, rasa, tekstur, dan warna. Data yang sudah dianalisis menunjukkan hasil yang cukup baik, hal ini menjelaskan bahwa kaviar belimbing dewa layak untuk dikonsumsi oleh masyarakat.
Kata kunci: belimbing dewa, sperifikasi, kaviar

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: Dosen Pembimbing 1: Ratih Titik Haryati, S.Pd., M.Si Dosen Pembimbing 2: Akhmad Guntawan, S.S., M.Pd
Uncontrolled Keywords: Kata kunci: belimbing dewa, sperifikasi, kaviar
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Hamidah Zakiyah
Date Deposited: 14 Oct 2022 03:28
Last Modified: 14 Oct 2022 03:28
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/2875

Actions (login required)

View Item
View Item