Perancangan Eating Kit sebagai Upaya Pencegahan Stunting pada Anak Usia Dibawah Dua Tahun

Fajriyanti, Gina Febby (2022) Perancangan Eating Kit sebagai Upaya Pencegahan Stunting pada Anak Usia Dibawah Dua Tahun. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of Perancangan Eating Kit sebagai Upaya Pencegahan Stunting pada Anak Usia Dibawah Dua Tahun] Text (Perancangan Eating Kit sebagai Upaya Pencegahan Stunting pada Anak Usia Dibawah Dua Tahun)
TA2022_D_16_Gina Febby Fajriyanti_Repository.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (1MB)

Abstract

Children during the first thousand days of life are at risk for disorders, especially disorders due to insufficient or excessive nutritional intake. In developing countries, such as Indonesia, nutritional deficiencies are most common. Stunting is a growth disorder caused by lack of nutritional intake, multiple infections and inadequate psychosocial stimulation. One of the factors causing children to experience stunting is due to the provision of complementary foods that do not meet nutritional intake. This is partly due to the behavioral aspects of poor parenting in feeding practices for infants and toddlers so that the provision of complementary foods does not meet the child's nutritional intake. Based on this phenomenon, the author wants to design an Eating Kit as a prevention of stunting in children under two years of age that is sustainable with the theme of child nutrition. Through this final project, the author wants to design an Eating Kit with interesting creative visuals. The author hopes that the creation of this Eating Kit can also educate the public, especially parents, in giving the appropriate amount of nutrition to children under two years of age so that the child's nutrition is sufficiently fulfilled and can make the child's eating experience more enjoyable.

Anak pada masa seribu hari pertama kehidupannya beresiko untuk mengalami gangguan terutama gangguan karena asupan gizi yang kurang atau berlebihan. Di negara berkembang salah satunya Indonesia, kekurangan asupan gizi merupakan hal yang paling sering dijumpai. Stunting atau kerdil, adalah gangguan pertumbuhan yang disebabkan oleh kurang asupan gizi, infeksi berkali - kali dan stimulasi psikososial yang tidak memadai. Salah satu faktor penyebab anak mengalami stunting adalah karena pemberian Makanan Pendamping ASI yang tidak mencukupi asupan nutrisi. Hal itu salah satunya disebabkan karena aspek perilaku pola asuh yang kurang baik dalam praktek pemberian makan pada bayi dan balita sehingga pemberian Makanan Pendamping ASI tidak mencukupi asupan nutrisi anak. Berdasarkan fenomena tersebut, penulis ingin merancang Eating Kit sebagai pencegahan stunting pada anak usia dibawah dua tahun yang berkesinambungan dengan tema gizi anak. Lewat tugas akhir ini, penulis ingin merancang Eating Kit dengan visual kreatif yang menarik. Penulis berharap dengan dibuatnya Eating Kit ini juga dapat mengedukasi masyarakat khususnya orang tua dalam memberi takaran gizi yang sesuai pada anak usia dibawah dua tahun tersebut sehingga gizi anak itu terpenuhi dengan cukup serta dapat membuat pengalaman makan anak lebih menyenangkan.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Pratiwi Kusumowardahni, M.Ds 2. Yayah Nurasiah, M.Pd
Uncontrolled Keywords: Keywords: Prevention of Stunting, Eating Kit, Eating Activities Kata Kunci : Pencegahan Stunting, Eating Kit, Aktivitas Makan
Subjects: N Fine Arts > NX Arts in general
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Desain > Prodi Desain Grafis
Depositing User: GINA FEBBY FAJRIYANTI
Date Deposited: 21 Oct 2022 07:39
Last Modified: 21 Oct 2022 07:39
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/3365

Actions (login required)

View Item
View Item