INOVASI PEMANFAATAN KULIT MELON MENJADI CREAM SOUP

Akbari Dhuha, Faiz (2023) INOVASI PEMANFAATAN KULIT MELON MENJADI CREAM SOUP. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif Jakarta.

[thumbnail of INOVASI PEMANFAATAN KULIT MELON MENJADI CREAM SOUP] Text (INOVASI PEMANFAATAN KULIT MELON MENJADI CREAM SOUP)
Preliminary_20710022.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (679kB)

Abstract

Melon is a delicious fruit for consumption and has a high nutritional content. Unfortunately, melon skin is still not optimally utilized, melon skin is often discarded, including in the sultan hotel in Jakarta. This study aims to provide an alternative utilization of melon skin to reduce melon skin waste, the alternative offered is the development of melon skin-based cream soup with broccoli stem cream soup as a control. Making cream soup refers to the recipe of the book Quick Keto Meals in 30 Minutes or Less. With the composition of melon skin 70%, cream 10%, butter 10%, onion 5%, European spices 5%. The recipe was developed with 5 scales using a hedonic test involving 25 semi-trained panelists which will be carried out in building E of Politeknik Negeri Media Kreatif Jakarta, 3rd floor. The results of the hedonic test obtained from the panelists stated that the two products namely broccoli stem cream soup as a control is superior in terms of taste while melon skin cream soup is superior in terms of texture, aroma and color. In terms of selling price, melon skin cream soup is more expensive than broccoli stems.

Keywords: Melon, Melon skin, Cream soup


Melon merupakan buah yang lezat untuk dikonsumsi dan memiliki kandungan gizi yang tinggi. Sayang nya kulit buah melon masih belum dimanfaat kan secara optimal, kulit buah melon sering dibuang termasuk dihotel sultan Jakarta. Penelitian ini bertujuan untuk memberikan alternatif pemanfaatan kulit melon agar mengurangi limbah kulit melon, alternatif yang ditawarkan adalah pengembangan cream soup berbahan dasar kulit melon dengan cream soup batang brokoli sebagai kontrol. Pembuatan cream soup merujuk pada resep buku Quick Keto Meals in 30 Minutes Or Less. Dengan composisi kulit melon 70%, cream 10%, butter 10%, bawang bombay 5%, rempah rempah Eropa 5%. Resep yang dikembangkan dengan 5 skala menggunakan uji hedonik yang melibatkan 25 panelis semi terlatih yang akan dilaksanakan digedung E Politeknik Negeri Media Kreatif Jakarta lantai 3. Hasil uji hedonik yang didapat dari panelis menyatakan bahwa kedua produk yaitu cream soup batang brokoli sebagai kontrol lebih unggul dari segi rasa sedangkan cream soup kulit melon lebih unggul dari segi tekstur, aroma dan warna. Pada aspek harga jual, kulit melon cream soup lebih mahal dibanding batang brokoli.

Kata kunci : Melon, Kulit melon. Krim soup

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Mariah Ulfa Catur Afriasih, S.Pd., M.M. 2. Lu’luwatin Rosdiana Aprilia, S.Pd., M.M.Par.
Uncontrolled Keywords: Melon, Kulit melon, Krim soup
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: FAIZ AKBARI DHUHA
Date Deposited: 14 Aug 2023 08:30
Last Modified: 14 Aug 2023 08:30
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/4925

Actions (login required)

View Item
View Item