EKSPERIMEN PEMBUATAN NASI SORGUM BAKAR AYAM RICA-RICA BERKEARIFAN LOKAL

Kurniadi, Ricky (2023) EKSPERIMEN PEMBUATAN NASI SORGUM BAKAR AYAM RICA-RICA BERKEARIFAN LOKAL. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of Preliminary_20710059.pdf] Text
Preliminary_20710059.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (1MB)

Abstract

Grilled rice made from rice and various fillings is now innovated into sorghum as a potential local food in Indonesia, with a filling of rica-rica chicken, because the very high demand for rice results in less fulfillment of rice needs. Sorghum is easily cultivated in all regions, so sorghum has enough potential as a food source to replace rice and is suitable to be combined with various side dishes such as chicken rica-rica. This study aims to determine the quality of sorghum in making roasted rice on the final characteristics of roasted rice using a 5-scale hedonic test on 25 semi-trained panelists to assess the product in terms of aroma, taste, texture, and color. By developing a suitable formulation with a ratio of rice: sorghum 100%: 0% (control) and 0%: 100% (experimental). The control product is superior in the aspects of taste and texture while the experiment is superior in the aspect of color, in the aspect of aroma the experimental and control products get equal scores. It can be concluded that the experimental product using sorghum is less acceptable to replace the control product using rice.

Keywords: Sorghum, Grilled Rice, Experiment , Rica-Rica Chicken

Nasi bakar yang berbahan beras dan berbagai isian kini di inovasikan menjadi sorgum sebagai potensi pangan lokal yang ada di Indonesia, dengan isian ayam rica-rica, karena kebutuhan beras yang sangat tinggi mengakibatkan kurang terpenuhinya kebutuhan beras. Sorgum mudah dibudidayakan disemua daerah demikian sorgum cukup berpotensi sebagai sumber pangan pengganti beras dan cocok di padukan dengan berbagai lauk seperti ayam rica-rica. Penelitian ini bertujuan untuk untuk mengetahui kualitas sorgum pada pembuatan nasi bakar pada karakteristik akhir nasi bakar.dengan menggunakan uji hedonik skala 5 terhadap 25 panelis semi terlatih untuk menilai produk dari segi aroma, rasa, tekstur, dan warna. Dengan dilakukan pengembangan formulasi yang sesuai dengan perbandingan antara beras: sorgum 100%:0% (kontrol) dan 0%:100% (eksperimen). Produk kontrol lebih unggul pada aspek rasa dan tekstur sedangkan pada aspek aroma dan warna produk eksperimen dan kontrol mendapat nilai setara. Dapat disimpulkan produk eksperimen menggunakan sorgum kurang diterima untuk menggantikan produk kontrol yang menggunakan beras.

Kata kunci: Sorgum, Nasi Bakar, Eksperimen , Ayam rica-rica

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: Pembimbing I : Akhmad Guntawan,S.S.,M.Pd. Pembimbing II : Ratih Titik Haryati, S.Pd., M.Si.
Uncontrolled Keywords: Sorgum, Nasi Bakar, Eksperimen , Ayam rica-rica
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Ricky Kurniadi
Date Deposited: 01 Sep 2023 06:52
Last Modified: 01 Sep 2023 06:52
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/6320

Actions (login required)

View Item
View Item