Penambahan Tepung Mocaf (Modified Cassava Flour) Dan Jamur Kuping Dalam Pembuatan Dimsum Ayam

Aliyati, Wiji (2023) Penambahan Tepung Mocaf (Modified Cassava Flour) Dan Jamur Kuping Dalam Pembuatan Dimsum Ayam. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kretif Jakarta.

[thumbnail of Preliminary_20710069.pdf] Text
Preliminary_20710069.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (657kB)

Abstract

Dimsum is a processed ground meat product, in China it usually uses pork and then wrapped in thin wonton skin but in Indonesia, dim sum uses chicken meat because the majority of the population is Muslim. Mocaf flour is used as a substitute for wheat flour with a percentage increase of 25-50%. This writing aims to find out how to make and the level of liking for the addition of Mocaf Flour (Modified Cassava Flour) and Ear Mushrooms in Making Chicken Dimsum. The research method used is a quantitative research method in which the author will carry out a study using the experimental method, namely the hedonic test by assessing the level of preference for color, aroma, texture, and taste. The results were obtained because mocap flour has a different character from wheat flour, it must be made with the right composition, namely in formulation 1 (25% mocap flour and ear mushrooms). The results obtained at the level of liking with the highest value are formulation 1 (25% mocap flour and ear mushrooms). From the results of the research that has been done, formulation 1 (25% mocap flour and ear mushrooms) is preferred over the control (0% mocap flour and ear mushrooms).

Dimsum merupakan produk olahan daging giling, di Tiongkok biasanya menggunakan daging babi lalu dibungkus kulit pangsit tipis namun Di Indonesia dimsum menggunakan daging ayam karena mayoritas penduduknya muslim. Tepung Mocaf digunakan sebagai pengganti tepung terigu dengan penambahasan persentase 25-50%. Penulisan ini bertujuan untuk mengetahui cara pembuatan dan tingkat kesukaan Penambahan Tepung Mocaf (Modified Cassava Flour) Dan Jamur Kuping Dalam Pembuatan Dimsum Ayam. Metode penelitian yang digunakan adalah metode penelitian kuantitatif yang dimana penulis akan melaksanakan sebuah penelitian dengan menggunakan metode eksperimen ialah uji hedonik dengan menilai tingkat kesukaan terhadap warna, aroma, tekstur dan rasa. Hasil yang didapat karena tepung mocaf memiliki karakter yang berbeda pada tepung terigu maka harus dengan pembuatan komposisi yang pas yaitu pada fomulasi 1 (25% tepung mocaf dan jamur kuping). Hasil yang didapat pada tingkat kesukaan dengan nilai tertinggi adalah formulasi 1 (25% tepung mocaf dan jamur kuping). Dari hasil penelitian yang telah dilakukan formulasi 1 (25% tepung mocaf dan jamur kuping) lebih disukai dari kontrol (0% tepung mocaf dan jamur kuping).

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Muhammad Ridwan S. Ikom, M. M. 2. Lu’luwatin Rosdiana Aprilia, S. Pd, M. M. Par.
Uncontrolled Keywords: Dimsum, Ayam, Tepung Mocaf, Jamur Kuping.
Subjects: A General Works > AS Academies and learned societies (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Wiji Aliyati
Date Deposited: 04 Sep 2023 04:54
Last Modified: 04 Sep 2023 04:54
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/6350

Actions (login required)

View Item
View Item