Petrus Tegar Perdana, Petrus (2023) Pengaruh Ekstrak Buah Naga Merah Dan Penambahan Jamur Kuping Terhadap Bakso Ayam. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.
Prelimnery_20710050.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution.
Download (1MB)
Abstract
Meatballs are a food that is quite much in demand by the public, ranging from adults, teenagers, to children. one of the meatballs is chicken meatballs, but with coloring that is still not attractive in chicken meatballs, in this case the author makes an experiment on chicken meatball products using dragon fruit extract as a natural dye and the addition of ear mushrooms as additional vegetable protein, this research aims to experiment with chicken meatballs to provide alternatives to the provision of natural dyes and the addition of vegetable protein. In the processing of chicken meatballs tested with the Complete Randomized Design (CRD) research method by conducting 3 treatments with two repetitions on each sample. The three treatments were treatment A (100% chicken meat control), treatment B (75% dragon fruit: 25% ear mushrooms), and treatment C (25% dragon fruit: 75% ear mushrooms): 75% ear mushroom). The test was conducted using hedonic test with 25 semi trained panelists who aimed to assess the product in terms of aroma, taste, texture, and color. The results after the product was tested using the overall average calculation showed that sample C (25% dragon fruit: 75% ear mushroom) became the sample with the highest score of 3.66.
Keyword : Meatballs, Dragonfruit, Earmushrooms, Hedonic Test
Bakso merupakan makanan yang cukup banyak diminati oleh masyarakat, mulai dari kalangan dewasa, remaja, hingga anak-anak. salah satu bakso yakni bakso ayam, namun dengan pewarnaanya yang masih kurang menarik pada bakso ayam, dalam hal ini penulis membuat sebuah eksperimen terhadap produk bakso ayam menggunakan ekstrak buah naga sebagai pewarna alami dan penambahan jamur kuping sebagai protein nabati tambahan, penelitian ini bertujuan eksperimen terhadap bakso ayam untuk memberikan alternatif pemberian pewarna alami serta penambahan protein nabati. Pada pengolahan bakso ayam yang diuji dengan metode penelitian Rancangan Acak Lengkap (RAL) dengan melakukan 3 perlakuan dengan dua kali pengulangan pada setiap sampel. Ketiga perlakuan tersebut adalah perlakuan A (Kontrol 100% daging ayam), perlakuan B (75% Buah naga : 25% jamur kuping), dan perlakuan C (25% buah naga : 75% jamur kuping). Uji yang dilakukan menggunakan uji hedonik dengan 25 panelis semi terlatih yang bertujuan untuk menilai produk dari segi aroma, rasa, tekstur, dan warna. Hasil setelah produk diuji menggunakan perhitungan rata-rata keseluruhan menunjukkan bahwa sampel C (25% buah naga : 75% jamur kuping) menjadi sampel dengan perolehan nilai tertinggi yaitu 3,66.
Kata Kunci : Bakso, Buah Naga, Jamur Kuping, Uji Hedonik
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Additional Information: | 1.Muhammad Ridwan, S.IKom., M.M. 2.Ratih Titik Haryati, S.Pd, M.Si. |
Uncontrolled Keywords: | Kata Kunci : Bakso, Buah Naga, Jamur Kuping, Uji Hedonik |
Subjects: | L Education > L Education (General) |
Divisions: | Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner |
Depositing User: | Petrus Tegar Perdana |
Date Deposited: | 02 Oct 2023 13:56 |
Last Modified: | 02 Oct 2023 13:56 |
URI: | http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/7090 |