PERANCANGAN DESAIN SAMPUL DAN TATA LETAK MAJALAH JEFOOD, JELAJAH STREETFOOD JABODETABEK"

Adhy Prayogi, Bagus (2023) PERANCANGAN DESAIN SAMPUL DAN TATA LETAK MAJALAH JEFOOD, JELAJAH STREETFOOD JABODETABEK". Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of PERANCANGAN DESAIN SAMPUL DAN TATA LETAK MAJALAH JEFOOD, JELAJAH STREETFOOD JABODETABEK"] Text (PERANCANGAN DESAIN SAMPUL DAN TATA LETAK MAJALAH JEFOOD, JELAJAH STREETFOOD JABODETABEK")
LAPORAN TA - BAGUS ADHY PRAYOGI (20300031).pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (1MB)

Abstract

The increasing development of technology has resulted in a lot of information dissemination that is easy to find, one of which is looking for information related to culinary. Due to the lack of information dissemination through printed book media, this is one of the efforts to overcome it, namely creating an information magazine book related to culinary. The final project that the author and the team produced was an information magazine script with a culinary theme. The author acts as a graphic designer. The purpose of writing this report is to explain the process of designing the cover design and layout of the "JeFood, Jelajah StreetFood Jabodetabek" magazine script. In the final project work, the author uses the theory in making graphic design, namely graphic design elements, design design stages, cover design design stages, layout principles, effective layout design, color and typography. The implementation method used by the author is a observation and literature study. The author uses work steps by finding information needs, creating a framework, looking for creative ideas, data processing, visualization, and production. From all the stages that have been carried out, the author finally produces a cover design and content layout that is attractive, simple and informative for readers.
Keywords: Magazine, Design, Culinary, Work Steps, JeFood, Jelajah Streetfood, Jabodetabek

Perkembangan teknologi yang meningkat mengakibatkan banyaknya penyebaran informasi yang mudah untuk ditemukan, salah satunya mencari informasi terkait kuliner. Karena minimnya penyebaran informasi melalui media buku cetak, hal inilah salah satu upaya untuk mengatasinya, yaitu menciptakan buku majalah informasi terkait kuliner. Karya tugas akhir yang penulis dan tim hasilkan adalah naskah majalah informasi dengan tema kuliner. Penulis berperan sebagai perancang grafis. Tujuan dari penulisan laporan ini adalah untuk menjelaskan tentang proses perancangan desain sampul dan tata letak naskah majalah “JeFood, Jelajah StreetFood Jabodetabek”. Pada karya tugas akhir, penulis menggunakan teori dalam pembuatan desain grafis yaitu elemen desain grafis, tahapan perancangan desain, tahapan perancangan desain sampul, prinsip tata letak, perancangan tata letak efektif, warna dan tipografi. Metode pelaksanaan yang digunakan penulis adalah observasi dan studi pustaka. Penulis menggunakan langkah kerja dengan mencari informasi kebutuhan, membuat kerangka kerja, mencari ide kreatif, olah data, visualisasi, dan produksi. Dari semua tahapan yang sudah dilakukan, akhirnya penulis menghasilkan desain sampul dan tata letak isi yang menarik, sederhana dan informatif bagi pembaca.
Kata Kunci: Majalah, Desain, Kuliner, Langkah Kerja, JeFood, Jelajah StreetFood, Jabodetabek

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: Dr. Erlan Saefuddin, M.Hum Ratih Widowati, S.H., M.H
Uncontrolled Keywords: Kata Kunci: Majalah, Desain, Kuliner, Langkah Kerja, JeFood, Jelajah StreetFood, Jabodetabek
Subjects: L Education > L Education (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Penerbitan > Prodi Penerbitan
Depositing User: Bagus Adhy Prayogi
Date Deposited: 08 Aug 2023 04:13
Last Modified: 08 Aug 2023 04:13
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/4668

Actions (login required)

View Item
View Item