Warid Wana, Surry Yatami (2023) Pengembangan Makanan Khas Minangkabau Menjadi Dessert Modern “Lapek Koci Isi Pisang Kepok Kuning”. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.
Laporan Tugas Akhir - Surry Yatami - pengembangan - makanan - khas - tradisonal - minangkabau -menjadi - dessert - modern (4).pdf - Published Version
Available under License Creative Commons Attribution.
Download (462kB)
Abstract
Lapek koci which is made from white glutinous rice flour and various fillings is now being innovated into lapek koci filled with yellow kepok bananas as a potential local food in Indonesia. Filled with green bean sprouts, because the demand for green beans is very high, the demand for green beans is not met. Yellow kepok bananas are easy to cultivate in all regions, so yellow kepok bananas have quite a potential as a food source to replace green beans and are suitable to be combined into modern desserts. This study aims to determine the quality of yellow kepok bananas into modern desserts on the final characteristics of lapek koci by using a hedonic test scale 5 to 15 semi-trained panelists to assess the product in terms of aroma, texture, taste and color. By developing a formulation that is in accordance with the comparison between green bean sprouts: yellow kepok bananas 100%: 0% (control) and 0%: 100% (experiment). The experimental product is superior in all indicators of aroma, texture, taste and color than the control product. It can be concluded that the experimental product using yellow kepok banana filling can be accepted as a modern dessert.
Keywords: Yellow Kepok Banana, Lapek koci, Modern Dessert
Lapek koci yang berbahan tepung ketan putih dan berbagai isian kini di inovasikan menjadi lapek koci isi pisang kepok kuning sebagai potensi pangan lokal yang ada di Indonesia. Dengan isian kumbuh kacang hijau, karena kebutuhan kacang hijau yang sangat tinggi mengakibatkan kurang terpenuhinya kebutuhan kacang hijau. Pisang kepok kuning mudah dibudidayakan disemua daerah demikian pisang kepok kuning cukup berpotensi sebagai sumber pangan pengganti kacang hijau dan cocok dipadukan menjadi dessert modern. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kualitas pisang kepok kuning menjadi dessert modern pada karakteristik akhir lapek koci dengan menggunakan uji hedonik skalan 5 terhadap 15 panelis semi terlatih untuk menilai produk dari segi aroma, tekstur, rasa, dan warna. Dengan dilakukan pengembangan formulasi yang sesuai dengan perbadingan antara kumbuh kacang hijau : pisang kepok kuning 100% : 0% (kontrol) dan 0% : 100% (eksperimen). Produk eksperimen lebih unggul pada semua indikator aroma, tekstur, rasa dan warna dari pada produk kontrol. Dapat disimpulkan produk ekperimen menggunakan isian pisang kepok kuning bisa diterima menjadi dessert modern.
Kata kunci : Pisang Kepok Kuning, Lapek koci, Dessert modern
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Additional Information: | 1. Asriadi Masnar, S.Gz., M.Sc. 2. Lu’luwatin Rosdiana Aprilia, S.Pd.,M.M.Par. |
Uncontrolled Keywords: | Keywords: Yellow Kepok Banana, Lapek koci, Modern Dessert Kata kunci : Pisang Kepok Kuning, Lapek koci, Dessert modern |
Subjects: | L Education > LB Theory and practice of education |
Divisions: | Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner |
Depositing User: | Surry Yatami Warid Wana |
Date Deposited: | 30 Aug 2023 08:20 |
Last Modified: | 30 Aug 2023 08:20 |
URI: | http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/6212 |