FORMULASI PRODUK GOER GLAMOUR SEBAGAI INOVASI DESSERT FUSION FOOD KEKINIAN

Mubarokah, Saniatul (2024) FORMULASI PRODUK GOER GLAMOUR SEBAGAI INOVASI DESSERT FUSION FOOD KEKINIAN. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of FORMULASI GOER GLAMOUR FINAL_SANIATUL MUBAROKAH_21710056_SENI KULINER-1-14.pdf] Text
FORMULASI GOER GLAMOUR FINAL_SANIATUL MUBAROKAH_21710056_SENI KULINER-1-14.pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution.

Download (814kB)

Abstract

ABSTRACT
Bajigur is one of the traditional drinks with sweet flavors originating from West Java. However, in its presentation, bajigur is still less varied considering the many diverse contemporary drinks today. This can have the major effect on the preservation of traditional baverages. The purpose of ti research is to create a new alternative in serving bajigur traditional drinks and to find out the appropriate formulation in making choux au craquelin innovation products with bajigur filling with the final product named Goer Glamour. This research was conducted using a trial or experimental method with the use of a control recipe and 5 bajigur recipes from different sources. The assessment was carried out by 2 Expert judgement. Based on the results of Expert judgement conducted choux au craquelin with bajigur filling obtained unsatisfactory result, this is evidenced by the value of the 3 highest bajigur recipes that cannot exceed the value of the control filling. Judging from the results of the overall acceptability of the hedonic test, it shows that the control formulation does have a higher acceptance value than the bajigur filling formulation, but it can be concluded that the researcher recommends bajigur filling formulation with the highest value can be used as a filling of choux au craquelin for further production because in terms of cost of production the price obtained from bajigur formulation product is lower than the control cost.
Keywords: innovation, Goer Glamour, Bajigur, Choux au craquelin

ABSTRAK
Bajigur merupakan salah satu minuman tradisional dengan citarasa manis yang berasal dari Jawa Barat. Akan tetapi dalam penyajiannya, bajigur masih kurang bervariatif mengingat banyaknya minuman kekinian yang beragam dimasa kini. Hal ini mampu berpengaruh besar terhadap kelestarian minuman minuman tradisional. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk menciptakan alternatif baru dalam penyajian minuman tradisional bajigur dan mengetahui formulasi yang sesuai dalam pembuatan produk inovasi choux au craquelin dengan isian bajigur dengan produk akhir yang diberi nama Goer Glamour. Penelitian ini dilakukan menggunakan metode uji coba atau eksperimen dengan penggunaan resep kontrol dan 5 resep bajigur dari sumber yang berbeda. Penilaian dilakukan oleh 2 orang ahli dalam Expert judgement. Berdasarkan hasil Expert judgement yang dilakukan choux au craquelin dengan isian bajigur memperoleh hasil yang belum memuaskan hal ini di buktikan dengan nilai 3 resep bajigur tertinggi belum dapat melampaui nilai isian kontrol. Ditinjau dari hasil overall acceptability uji hedonik menunjukan hal yang selaras bahwa memang formulasi kontrol memang memiliki nilai penerimaan lebih tinggi dibanding formulasi isian bajigur, namun dapat disimpulkan bahwa peneliti merekomendasikan formulasi isian bajigur dengan nilai tetinggi dapat dijadikan sebagai isian dari choux au craquelin untuk di produksi lebih lanjut karena ditinjau dari aspek harga pokok produksi harga yang didapatkan dari produk formulasi bajigur lebih rendah dibanding biaya kontrol.
Kata kunci : inovasi, Goer Glamour, Bajigur, Choux au craquelin

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Swastono putro pirastyo, S.Par., M.Par 2. Eryanto
Uncontrolled Keywords: Goer Glamour, Bajigur, Choux au craquelin
Subjects: L Education > LB Theory and practice of education > LB1603 Secondary Education. High schools
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Saniatul Mubarokah
Date Deposited: 30 Aug 2024 03:24
Last Modified: 30 Aug 2024 03:24
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/8906

Actions (login required)

View Item
View Item