Desain Kemasan Produk Cookies Tepung Sukun dengan Citarasa Tradisional Klepon

Hanifah, Nida (2024) Desain Kemasan Produk Cookies Tepung Sukun dengan Citarasa Tradisional Klepon. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of Judul] Text (Judul)
LAPORAN TA PRELIMINARY (Nida Hanifah - 21710042).pdf - Accepted Version
Available under License Creative Commons Attribution Share Alike.

Download (511kB)

Abstract

The final project aims to make the packaging for klepon cookies by considering the packaging material used, shape and size, packaging design, packaging regulations to be included, and testing the shelf life of the product on the packaging. Data techniques in this final project are observation, literature study, and expert judgment. The results show that center seal packaging with metalized foil paper material equipped with matte lamination is the right packaging for klepon cookies products because this type of material is food grade, thick, and not easily damaged, and is also able to protect products from external contamination. This packaging selection fulfils the ergonomics of packaging, which is packaging that is easy to carry, hold, and open. Creating attractive packaging must consider the use of color, typography, and other design elements to produce a harmonious combination of these elements. The design of food labels on klepon cookies packaging includes information about the product and follows the packaging regulations regulated by BPOM No. 20 of 2021. The shelf life of klepon cookies without packaging is six
days and the shelf life of klepon cookies with packaging is nine days. The percentage increase in product shelf life in packaging is 50%. Recommendations for further writing require trained panellists to test the shelf life of klepon cookie products so that the results obtained are more valid.

Penulisan tugas akhir ini bertujuan untuk membuat kemasan untuk produk cookies klepon dengan memperhatikan material kemasan yang digunakan, bentuk dan ukuran, desain kemasan, regulasi kemasan yang akan dicantumkan, dan pengujian umur simpan produk pada kemasan. Teknik pengumpulan data pada tugas akhir ini adalah observasi, studi pustaka, dan expert judgement. Hasil menunjukkan bahwa kemasan center seal dengan material paper metalize foil yang dilengkapi laminasi doff merupakan kemasan yang tepat untuk produk cookies klepon karena jenis material ini sudah food grade, tebal dan tidak mudah rusak, juga mampu melindungi produk dari kontaminasi luar. Pemilihan kemasan ini memenuhi faktor ergonomi kemasan, yaitu kemasan yang mudah dibawa kemana saja, dipegang, dan dibuka. Membuat kemasan yang menarik harus mempertimbangkan dalam penggunaan warna, tipografi, dan elemen desain lainnya untuk menghasilkan kombinasi yang harmonis dari elemen tersebut. Perancangan label pangan pada kemasan cookies klepon mencakup tentang informasi mengenai produk dan sudah sesuai dengan regulasi kemasan yang diatur oleh BPOM No. 20 Tahun 2021. Umur simpan produk cookies klepon tanpa kemasan adalah enam hari dan umur simpan produk cookies klepon dalam kemasan adalah sembilan hari. Dan persentase kenaikan umur simpan produk dalam kemasan sebanyak 50%. Rekomendasi penulisan lebih lanjut dibutuhkan panelis terlatih untuk pengujian umur simpan produk cookies klepon agar hasil yang didapatkan lebih valid.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1. Anindita Budi Astuti, S.E., M.M 2. Septia Ardiani, S.Si., M.Si
Uncontrolled Keywords: Packaging, Design, Klepon Cookies Kemasan, Rancang, Cookies Klepon
Subjects: L Education > L Education (General)
N Fine Arts > N Visual arts (General) For photography, see TR
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Nida Hanifah
Date Deposited: 30 Aug 2024 03:17
Last Modified: 30 Aug 2024 03:17
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/9401

Actions (login required)

View Item
View Item