VARIASI CEMPLON SEBAGAI MAKANAN TRADISIONAL KEKINIAN

Nugrahaeni, Aisyah Nur (2022) VARIASI CEMPLON SEBAGAI MAKANAN TRADISIONAL KEKINIAN. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.

[thumbnail of VARIASI CEMPLON SEBAGAI MAKANAN TRADISIONAL KEKINIAN] Text (VARIASI CEMPLON SEBAGAI MAKANAN TRADISIONAL KEKINIAN)
Plimenary_19071002.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.

Download (2MB)

Abstract

Cemplon is a traditional food that is less popular and can only be found in traditional markets or fried food vendors, rarely found in modern culinary places so young people are not easy to find. So the idea arose to make cemplon with various flavors to make it more interesting in taste. Like flavors, chocolate, blueberry, pineapple, and durian. Therefore, it is hoped that with many people who like cemplon, it can become one of the typical souvenirs of DI Yogyakarta.
Making cemplon stuffing in principle only uses brown sugar mixed with other flavors. For cemplon skin, a good cassava material is cassava which is old and contains a lot of starch.
To examine preferences, a survey was conducted on the level of preference for the age group. The survey was conducted by testing cemplon of various flavors in terms of appearance, texture, color, aroma, and taste. From the survey results, various flavors of cemplon are very popular with people of all ages.
The conclusion that can be drawn from the survey is that various flavored cemplon can be used as a popular food by considering the consumers to be targeted and adapted to the taste that is in demand by the consumer age group.
Keywords: Cemplon, Various Flavors, innovative traditional food, popular food.

Cemplon merupakan makanan tradisional yang kurang populer dan hanya bisa ditemukan di pasar tradisional atau di penjual gorengan, jarang ditemui di tempat kuliner modern sehingga anak muda tidak mudah menemukannya. Sehingga timbul ide untuk membuat cemplon beraneka rasa agar lebih menarik dalam rasa. Seperti rasa, cokelat, blueberry, nanas, dan durian. Maka dari itu diharapkan dengan banyaknya orang yang menyukai cemplon maka dapat menjadi salah satu oleh – oleh khas DI Yogyakarta.
Pembuatan isian cemplon pada prinsipnya hanya menggunakan gula merah yang dicampur dengan rasa lainnya. Untuk kulit cemplon dari bahan singkong yang bagus yaitu singkong yang tua dan banyak mengandung pati.
Untuk meniliti kesukaan, maka dilakukan survei mengenai tingkat kesukaan terhadap kelompok usia. Survei dilakukan dengan menguji cemplon aneka rasa dalam hal penampilan, tesktur, warna, aroma, dan rasa. Dari hasil survei yang telah dilakukan, cemplon aneka rasa ternyata banyak digemari dari berbagai kalangan usia.
Kesimpulan yang dapat diambil dari survei bahwa cemplon aneka rasa dapat dijadikan makanan yang populer dengan mempertimbangkan konsumen yang akan dituju dan disesuaikan dengan rasa yang diminati oleh kelompok usia konsumen. Kata Kunci : Cemplon, Aneka Rasa, makanan tradisional inovasi, makanan populer.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: Pembimbing I : Maria Ulfah Catur Afriasih, S.Pd., MM. Pembimbing II : Nurofik, S.Pd
Uncontrolled Keywords: Cemplon, Aneka Rasa, makanan tradisional inovasi, makanan populer, Various Flavors, innovative traditional food, popular food.
Subjects: T Technology > T Technology (General)
Divisions: Polimedia Jakarta > Jurusan Pariwisata > Prodi Seni Kuliner
Depositing User: Aisyah Nur Nugrahaeni
Date Deposited: 07 Sep 2022 02:45
Last Modified: 07 Sep 2022 04:41
URI: http://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/467

Actions (login required)

View Item
View Item