Nanda Amelia, Rika (2024) UJI SENSORI “MILLE CREPES” SUBTITUSI TEPUNG BUCKHWHEAT DENGAN ISIAN WHIP CREAM UBI CILEMBU. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.
![UJI SENSORI “MILLE CREPES” SUBTITUSI TEPUNG BUCKHWHEAT DENGAN ISIAN WHIP CREAM UBI CILEMBU [thumbnail of UJI SENSORI “MILLE CREPES” SUBTITUSI TEPUNG BUCKHWHEAT DENGAN ISIAN WHIP CREAM UBI CILEMBU]](https://repository.polimedia.ac.id/style/images/fileicons/text.png)
Rika Nanda Amelia finish-1-12.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.
Download (1MB)
Abstract
ABSTRACT
Traditional Indonesian desserts are growing in popularity, along with an
increased interest in incorporating unique local ingredients into creative
confectionery making. Finding out about using Cilembu yam is one such
opportunity. Cilembu yam has a unique flavor and a sweet and creamy texture,
which makes it suitable for use as fillings and desserts. The sensory properties of
Cilembu sweet potato whipped cream as a filling for buckwheat millet is the subject
of this study. Materials and Procedures: Cilembu sweet potatoes were collected
from nearby plantations, peeled, and steamed until soft. Then, the cooked sweet
potatoes were mashed and mixed with heavy whipping cream, sugar, and vanilla
extract to make whipped cream filling. Millecrepes batter is made using buckwheat
flour Millecrepes are made with buckwheat flour, and thencooked into soft, thin
pancakes. A hedonic scale was used to assess the appearance, aroma, flavor,
texture, and overall acceptability of Cilembu yam whipped cream-filled millecrepes
by a panel of 25 trained individuals.
Keywords: Innovation, Buckwheat Flour, Cilembu Yam Utilization, Alternative,
Wheat
Makanan penutup tradisional Indonesia semakin populer, seiring dengan
peningkatan minat untuk menggabungkan bahan-bahan lokal yang unik ke dalam
pembuatan penganan yang kreatif. Mencari tahu tentang penggunaan ubi Cilembu
adalah salah satu peluang. Ubi Cilembu memiliki rasa yang unik dan tekstur yang
manis dan lembut, yang membuatnya cocok untuk digunakan sebagai isian dan
penutup pada hidangan penutup. Sifat sensoris whipped cream ubi jalar Cilembu
sebagai bahan pengisi millet soba adalah subjek penelitian ini. Bahan dan Prosedur:
Ubi jalar Cilembu dikumpulkan dari perkebunan sekitar, dikupas, dan dikukus
hingga lunak. Kemudian, ubi jalar yang matang dihaluskan dan dicampur dengan
krim kocok kental, gula, dan ekstrak vanili untuk membuat isian krim kocok.
Adonan millecrepes dibuat menggunakan tepung soba Millecrepes dibuat dengan
tepung soba, dan kemudian dimasak menjadi pancake yang lembut dan tipis.
Sebuah skala hedonik yang digunakan untuk menilai penampilan, aroma, rasa,
tekstur, dan penerimaan keseluruhan millecrepes isi krim kocok ubi Cilembu oleh
panel yang terdiri dari 25 orang yang dilatih
Kata Kunci : Inovasi, Tepung Buckwheat, Pemanfaatan Ubi Cilembu,
Alternatif,Gandum
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Additional Information: | Mariah Ulfah Catur Afriasih, S.Pd., M.M, dosen pembimbing I Asriadi Masnar M.Sc S.Gz Sebagai dosen pembimbing II |
Subjects: | 300 – Ilmu Sosial > 370 Pendidikan > 378 Pendidikan tinggi, unversitas |
Divisions: | Jurusan Pariwisata > Program Studi Seni Kuliner |
Depositing User: | Perpustakaan Polimedia |
Date Deposited: | 27 Feb 2025 07:21 |
Last Modified: | 27 Feb 2025 07:21 |
URI: | https://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/449 |