Azran, Naufal Dzaky (2024) VARIASI TOPPING SOUFFLE PANCAKE DALAM FOTOGRAFI MAKANAN. Diploma thesis, Politeknik Negeri Media Kreatif.
![VARIASI TOPPING SOUFFLE PANCAKE DALAM FOTOGRAFI MAKANAN [thumbnail of VARIASI TOPPING SOUFFLE PANCAKE DALAM FOTOGRAFI MAKANAN]](https://repository.polimedia.ac.id/style/images/fileicons/text.png)
REVISI LAPORAN TUGAS AKHIR JUDUL VARIAN TOPPING SOUFFLE PANCAKE DALAM FOTOGRAFI MAKANAN.pdf
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial Share Alike.
Download (760kB)
Abstract
This final project focuses on the theme of various variants of soufflé pancake
toppings in food photography. Souffle pancakes are a typical Japanese dessert
which has a basic dorayaki shape but with a combination of western pancakes,
making it thicker and chewier. However, as a modern food, there is still a lack of
food photography with soufflé pancakes as the main object. The author uses the
concept of Japanese nuances as the identity of the food which is executed by
presenting various properties that support the concept. Apart from that, various
theories of photographic composition are implemented such as the rule of thirds,
golden area rule, color theory, etc. to form structural elements in the work. From
this final assignment, a literature study was carried out regarding food with soufflé
pancake topping variants, as well as paying attention to all aspects of photography
to obtain precise and easy-to-understand visualizations. Therefore, the result of
this writing is to produce a visualization of soufflé pancake topping variants in food
photography using Japanese concepts.
Tugas akhir karya ini mengangkat tema berbagai varian topping souffle pancake
dalam fotografi makanan. Souffle pancake merupakan makanan pentup khas dari
jepang yang memiliki dasar bentuk dorayaki namun dengan perpaduan pancake
khas barat, sehingga lebih tebal dan kenyal, Namun sebagai makanan modern
masih sangat kurang fotografi makanan dengan souffle pancake sebagai objek
utama. Penulis mengangkat konsep nuansa Jepang sebagai identitas makanan
tersebut yang dieksekusi dengan menghadirkan berbagai properti yang mendukung
konsep. Selain itu, berbagai teori komposisi fotografi diimplementasikan seperti
rule of thirds, golden area rule, teori warna, dan lain lain sehingga terbentuk elemen
struktural dalam karya. Dari tugas akhir ini dilakukan studi pustaka mengenai
makanan dengan varian topping souffle pancake, serta memperhatikan segala aspek
fotografi untuk memperoleh visualisasi yang tepat dan mudah di pahami. Maka dari
itu hasil dari penulisan ini ialah menghasilkan visualisasi varian topping souffle
pancake dalam fotografi makanan menggunakan konsep Jepang.
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Additional Information: | 1. Haryo Adiyatman Wicaksono, S.H., M.Kn. 2. Rezki Gautama Tenrere, M.Ds. |
Uncontrolled Keywords: | Japanese Concept, food photography, Souffle Pancake, Konseptual Jepang, Fotografi Makanan |
Subjects: | 300 – Ilmu Sosial > 370 Pendidikan > 378 Pendidikan tinggi, unversitas 700 - Seni dan Rekreasi > 770 Seni fotografi, komputer, film, video > 770 Seni fotografi, komputer, dan sinematografi |
Divisions: | Jurusan Penerbitan > Program Studi Fotografi |
Depositing User: | Perpustakaan Polimedia |
Date Deposited: | 10 Mar 2025 06:26 |
Last Modified: | 10 Mar 2025 06:26 |
URI: | https://repository.polimedia.ac.id/id/eprint/559 |